08.05.2019, Vladimír Klaus, navštíveno 3384x
Díky této perfektní knížce pochopíte, jak funguje tělo, tedy především zažívání a jak obrovskou, vlastně zásadní roli v tom hraje spolupráce mozku s "druhým mozkem" - tedy tím vším, co máme ve střevech. Jde o miliardy mikrobů, receptorů a dalších potvůrek a propojených systémů, které buď spolu fungují dobře nebo nikoliv.
Hlavní a zřejmě pro většinu překvapivou myšlenkou je především to, že mozek se střevy komunikuje, stejně tak jako střeva s mozkem. Jejich neustálé a vzájemné ovlivňování vede k tomu, jak jsme či nejsme zdraví, ale i jak se cítíme, fungujeme, přemýšlíme, rozhodujeme.
Knihu doprovází řada příkladů konkrétních potíží, se kterými si běžná (západní) medicína neví rady, přičemž často jde právě o narušenou rovnováhu ve střevech, špatnou spolupráci s mozkem apod. Příčiny jsou jasné – stres, hektický život, přecitlivělost, problémy v dětství, špatná strava, málo pohybu...
Jak to již u podobných knih bývá, mám ji z velké části podtrhanou, protože myšlenek, ke kterým je dobré se vracet, je v ní opravdu velké množství. Ale je třeba také upozornit na to, že se v ní hojně vyskytují složité biologické či lékařské názvy nebo odkazy na nějaké principy, což ji činí ne vždy úplně pochopitelnou. Ale to vůbec nevadí, stačí takové části přeskakovat, na hlavní nosné myšlence to nic nemění a nemělo by vás to od důkladného čtení odradit.
Závěrečná kapitola se týká především doporučení, jak uvést celý střevní systém do lepšího stavu. Není to nic složitého, v podstatě by se dalo říci – vraťte se k přírodě, přemýšlejte, co jíte a vyhýbejte se všem těm "úžasným" lákavým jídlům, laskominám apod., které pro nás vychytralí výrobci i obchodníci tak rádi a často chystají. Více zeleniny, vlákniny, kvašených výrobků, zkrátka věcí přímo z přírody a méně červeného masa, tuků, cukrů a dalších potravin plných "dochucovadel".
Pokud se vám zdá, že jste již něco podobného tady viděli, tak se vám to nezdá. Knihu na velmi podobné téma - Mozek v kondici jsem také četl a skvěle se s touto doplňuje. A když k ní přidáte ještě Velkou pětku, budete mít informace o prospěšném stravování ještě úplnější.