24.09.2024, Vladimír Klaus, navštíveno 43x

Kalkulačky
Knihy

Kniha, která se v originálu jmenuje "1089 & All That: A Journey into Mathematics" od Davida Achesona mě mile překvapila svou lehkostí a hravým přístupem k matematice. Autor čtenáře provádí různými oblastmi matematiky, jako jsou fraktály, teorie čísel nebo Pythagorova věta, a to zábavným způsobem. Kniha mi oživila řadu zapomenutých vědomostí a navíc mě inspirovala k experimentům s novou grafickou kalkulačkou CASIO FX CG50, což bylo příjemné osvěžení.

Zvláště mě zaujaly posloupnosti ve formě rekurzivních rovnic a jejich grafické znázornění. To bylo jedno z míst, kde jsem si s matematikou, resp. kalkulačkou skutečně pohrál a měl z toho radost. Přestože mě kniha zaujala, místy jsem měl dojem, že některé koncepty nebyly dostatečně vysvětleny. Autor je často jen naznačil, ale nedokončil, což na mě působilo dojmem, že čtu jakousi zkrácenou či redukovanou verzi původní myšlenky. Je možné, že omezený prostor donutil autora k těmto zkratkám, což může některé čtenáře mírně zklamat, zejména ty, kteří by se rádi ponořili do hloubky.

Navzdory těmto nedostatkům jsem si knihu užil. Acheson dokáže přiblížit matematiku zajímavě a hravě, což je obzvlášť cenné pro ty, kteří by chtěli matematiku zažít jinak než jen ve školních učebnicích. I když mohla být kniha místy pečlivěji zpracovaná, její přístup a myšlenky mi poskytly inspiraci a nové podněty.